Ankara’da büyük bir bilim-sanat şenliği yapmayı planlıyoruz

0
1448
Ankara Eğitim Platformu başkanı ve Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Mirkan Aydın

Röportaj: Emin Dora Uçarer

Ankara Eğitim Platformu başkanı ve Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Mirkan Aydın

Sayın Mirkan Aydın, kimdir? Bizlere kendinizi tanıtır mısınız?

1977 Ankara doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olduktan sonra; 2000 yılından itibaren aile şirketimiz olan Nesibe Aydın Eğitim Kurumlarında çalışmaya başladım. Yayınevi, mali-idari işler departmanlarında ve Gölbaşı Kampüsünün inşaatı, kuruluşu süreçlerinde yöneticilik yaptım. Okulumuzun ilk 2 yılında genel müdürlük görevini yürüttükten sonra şuan Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

“ Nesibe Aydın Eğitim Kurumları” nın, kuruluş tarihçesini anlatabilir misiniz?

1984 yılında, iki öğretmen tarafından kurulup, eğitim yayıncılığı yapmak üzere faaliyetine başlayan kurumumuz o günden beri yayıncılık faaliyetine devam etmektedir. Ayrıca 1998 yılında kurulan dershane ve ardından 2008 yılında kurulan Nesibe Aydın Okulları ile Ankara’nın köklü ve en çok tercih edilen eğitim markası haline geldik.

Hâlihazırda, 7 ilde 11 kampüsü, 2 yayın grubu, 1 sanat akademisi, 1 spor kulübü ile eğitim sektörü dışına çıkmadan faaliyetlerimize devam ediyoruz. Zaman içinde, IB programları başta olmak üzere birçok uluslararası akreditasyon elde ettik. 1.000 çalışanımız ile Türkiye’nin en başarılı ve donanımlı bireylerini mezun etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Kurumunuz bildiğimiz kadarıyla Milli Eğitim bakanlığından onaylı Ders Kitaplarının yayıncılığını da yıllardır üstleniyor. MEB ile nasıl bir uyum içindesiniz?

Müfredatlara uymak haricinde çok uyumlu olduğumuz söylenemez. Ders kitapları; mevzuat ve işleyiş olarak aşırı bürokratik, belirsiz ve zahmetli bir süreç. Ne yazık ki, nitelikten ziyade maliyet endeksli kitaplar tercih ediliyor. Bu da ders kitaplarının kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

“ Nesibe Aydın Gölbaşı Kampüsü” hakkında okurlarımıza nasıl bir bilgi sunmak istersiniz?

Gölbaşı kampüsü ilk göz ağrımız. Hazırlıkları tam 4 yıl sürdü. Ben bizzat 7 ülkede, 20’den fazla okul gezdim. Yüzlerce uzmanla, eğitimciyle görüştük, çalıştık. Mimariden, eğitim programına kadar her detayıyla üst seviyede bir okul olması için inanılmaz yoğun çalıştık. 2008’de faaliyete başladığından beri Ankara’nın en çok tercih edilen ve en başarılı okullarından biri olarak anılıyor. Özel okul olarak, Ankara’nın en büyük 2. okulu. 90.000m2 açık alan üzerine, 45.000m2 kapalı alana sahip bir kampüs. İçinde bir öğrencinin eğitim hayatında olmasını isteyeceği tüm imkânlar mevcut. İlk aklıma gelenler: hayvan çiftliği, yarı-olimpik yüzme havuzu, Stem laboratuvarları, 10.000 kitap bulunan ana kütüphane, tam donanımlı sağlık birimi, ahşap atölyeleri, müzik derslikleri vb.

Öğrencilerin tam anlamıyla bir kampüs hayatı içerisinde, akademik açıdan da donanımlı olarak yetişecekleri dengeli bir program uyguluyoruz. Günlerinin önemli bir kısmını okulumuzda geçiren öğrencilerimiz, disiplinli bir ortam içinde hem zorlu hem de keyifli bir eğitim deneyimini yaşama imkanı buluyorlar.

“Nesibe Aydın Eğitim Kurumlan” nın vizyon ve misyonunu nedir?

Ulusal ölçekte, Türkiye’nin en nitelikli eğitim kurumu olma ve uluslararası alanda tanınan bir marka olmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için de en büyük yatırımı kadromuza yani öğretmenlerimize yapıyoruz. Uzunca bir süredir, Türkiye’nin saygın eğitim fakülteleri ile işbirliği halinde, mesleki gelişim çalışmaları yürütüyoruz. Öğretmenlerimiz, hem alanlarında üst seviyelere gelmek hem de güncel eğitim tekniklerine haiz olmak için sürekli bir çabanın içindeler.

Aynı zamanda öğrencilerimizin, sorumluluk ve öz disiplin sahibi, çalışkan, bilgili ve saygın bireyler olmaları için onların çok yönlü gelişimlerine odaklanan bir program yürütüyoruz. Ders başarısının yanı sıra, okuyan, araştıran, sanata ilgili, sporcu, yereli tanıyan ve evrenseli anlamış öğrencilerimizin varlığı bizleri hedeflerimiz doğrultusunda motive ediyor.

Sayın Mirkan Aydın, bildiğimiz kadarıyla Ankara dışındaki bazı illerde de Okullarınız var. Bunlar hangileri ve açmak istediğiniz başka okullar var mı?

Ankara dışında, Konya, Antalya, Kocaeli, Mersin, Gaziantep ve Diyarbakır okullarımız var. Ankara dışına ilk okulumuzu açtığımızda kendimize bir üst hedef koymuştuk. 11 ilde 11 okul olunca büyümeyi durduracağız diye. Şu anda 7 ilde yer alıyoruz ve orta vadede 4 ilde daha yer alıp Nesibe Aydın’ın ulusal hedefini tamamlamış olacağız. Sonrasında yurt dışı hedeflerimize odaklanacağız.

Neden veliler “Nesibe Aydın Eğitim Kurumları” nı tercih ediyor? Sizlerin, Diğer okullardan ne gibi farklılıklarınız var?

Bunu benim yerime velilerimizin yanıtlaması daha uygun olur kanaatindeyim. Ancak kısaca onların düşüncelerini aktarmam gerekirse, disiplinli ve güvenilir bir kurum olmamız tercihlerinde öne çıkan hususlar.

“ Nesibe Aydın Eğitim Kurumları” nın eğitim felsefesi nedir?

Çalışmak ve sorumluluklarını yerine getirmek felsefemizin temelini oluşturuyor. Öğrencilerimizin, okul başarısı kadar hayat başarısına da sahip olmaları için onların kişilik olarak çalışkan ve sorumlu bireyler olmasını önemsiyoruz. Her öğrencimizin ilgisi ve potansiyeli doğrultusunda bir tutkusunun, hedefinin olması ve o hedefi için çalışması, çabalaması, araştırması, geliştirmesi; kısaca mücadeleci olmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Bir dönem dershanecilik sistemi Türkiye’de oldukça hakimdi.. Sizinde bu tecrübeyi “ Nesibe Aydın Eğitim Kurumları” için kullandığınızı biliyoruz. Bu uyum süreci sizin için zor olmadı mı?

Aksine bizim için avantaj oldu. Birçok özel okul öğrencisi, hem okuluna hem de kursa ya da özel derse devam etmekte. 2008 yılında ilk tanıtımlarımızı yaparken, “dershanesiz eğitim” ifadesini kullandık ve buna yönelik bir program oluşturduk. Öğrencilerimizin lise ya da üniversiteye geçiş döneminde, okul dışında bir takviyeye ihtiyaç olmaksızın sadece okul çalışmasıyla sınav başarı elde etmesini sağladık. Bunun için de dershane altyapımızı kullanarak, düzenli deneme sınavları, sınav rehberliği, problem çözme saatleri, etütler, takviyeler vb. birçok uygulamayı okullarımızda kullandık.

Ankara Eğitim Platformunun başkanlığını yürütmektesiniz. Bu oluşum hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ankara’nın 22 saygın ve köklü eğitim kurumunun bir çatı altında buluşarak, ortak değerler ve ilkeleri benimseyip eğitim sektörünü geliştirmeye yönelik güçlü adımlar attığı bir platformdur. 2018 yılında kurulan platform tamamen sivil bir inisiyatif olup, gönüllülük esasına göre çalışmaktadır. Eğitimde öncü uygulamaları ile etik ve güvenilir bir duruş sergileyen ANKARA EĞİTİM PLATFORMU; eğitim sektöründe önemli bir yol gösterici rolü üstlenmiştir.

Kurulduğumuz günden beri, her ay düzenli olarak üye okullar bir araya gelip aylık değerlendirmeleri yapıyoruz. Ardından haftalık ya da daha sık olacak şekilde çalışmalarımızı komisyonlarda yürütüp, uygulama aşamasına getiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü ya da planladığı tüm çalışmalara, paydaş bir organizasyon olarak görüş ve önerilerimizi sunuyoruz. Öğretmenlerimize yönelik çeşitli organizasyonlar düzenledik ve onların mesleki gelişimlerine katkı verecek çalışmalara imza attık.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Milli Eğitim Bakanı ve PISA Direktörünün katılımı ile çok etkili bir konferans düzenledik. 21. Yüzyıl becerilerinin ele alındığı bu çalışma, ulusal ölçekte büyük ses getirdi. Yine aynı organizasyonda, öğrencilerimizin tasarım ve beceri atölyelerinde üretmiş oldukları ürün ya da projeleri sergiledik ve yaklaşık 4.000 eğitimci stantlarımızı ziyaret etti.

Ocak ayında, Ankara’daki üniversitelerin rektörleri ile bir araya geldik ve özel okul-üniversite işbirliğini geliştirecek çalışmaları başlattık. Öğretmenlerin ve öğrencilerin, üniversite kampüslerinden faydalanması ve akademisyenler ile bir arada çalışma yürütmesi için mutabakat sağladık.

Bunlar haricinde, yurt içi ve yurt dışındaki eğitim organizasyonlarına Platform olarak katılıp, eğitim sektörüne katkı verecek çalışmaların bizzat içinde yer alıyoruz.

Üye okullarımız birçoğu uluslararası alanda akredite olmuş kurumlar. IB, IGCSE, Cambridge ve daha birçok uluslararası programı üst düzeyde uygulayan üyelerimiz mevcut. Bu birikimimizden faydalanarak, Ankara Eğitim Platformunun yerel, ulusal ve evrensel eğitimin sentezlendiği bir eğitim merkezi olmasını arzu ediyoruz.

Yakın zamanda, Ankara’da büyük bir bilim-sanat şenliği yapmayı planlıyoruz. Haziran ayında, açık havada düzenlenecek bu şenlikte, öğrencilerin akademisyen, öğretmen ve akranları ile bir araya gelerek bilim ve sanat atölyelerine bire bir katılabilmelerine imkan sağlayacağız. 100 civarında atölye ve 5.000’in üzerinde katılımcı beklediğimiz bu şenliğin duyurularını yakın zamanda yapmaya başlayacağız.

Özel okulların kurumsallaşması konusunda epeydir bir çalışma yürütüyoruz. Teorik açıdan son aşamaya gelen bu çalışmamızı yakın zamanda ilgili çevrelere duyurup, bu alanda öncülük etmek istiyoruz. Malum, 12.000’den fazla özel okul var ve bunların birçoğu sektöre son yıllarda giriş yaptılar. Mali ve eğitsel açıdan çok büyük zorluklar yaşayan kurumlar oldu ve bu zorlukları öğretmenler, öğrenciler ve aileler olduğu gibi hissettiler. Bunların yeniden yaşanmaması için özel okulların, akademik ve mali açıdan kurumsal bir temele oturması şart görünüyor.

Platformunuza ulaşmak isteyenler sizleri hangi mecralardan takip edebilirler?

Platform olarak tüm duyurularımızı web sitemizden ve sosyal medyadan güncel olarak yayınlıyoruz. www.ankaraegitimplatformu.org web sitesinde e-posta adresimiz ve sosyal medya hesaplarımız mevcut. Yakın bir zamanda, üzerinde çalıştığımız raporları da web sitemizde yayınlamaya başlayacağız.

Özel okul kayıt döneminde olduğumuz şu günlerde aileler özellikle okul seçiminde nelere dikkat etmeliler?

Kayıt düşünülen okulla ilgili velilerin, referans almalarını önemsiyorum. Örneğin, başvurulan okulda çalışmış bir öğretmen, o okuldan mezun olmuş bir öğrenci ya da hâlihazırda veli olan bir kişiden alınacak bilgilerin ve o kişilerin olumlu ya da olumsuz deneyimlerinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Okulların, web sitelerinde ya da broşürlerinde yazan bilgiler ile referans aldığınız kişilerin aldığı bilgiler belli ölçüde örtüşmüyorsa, o okula mesafeli durulmalıdır. Örneğin üst düzey yabancı dil öğretimi yaptığını iddia eden bir okulun, mezunlarının üniversitelerin hazırlıklarını atlayıp atlamadıkları, TOEFL sonuçları gibi bilgiler sorgulanmalıdır. Benzer şekilde, okul tanıtımlarında bahsedilen aktivitelerin yapılması için okulun yeterli fiziki imkânı olup olmadığı da bina gezilerek kontrol edilmelidir.

Okulların ortaklık yapısı, Türk Ticaret Kanunu gereği web sitelerinde yayınlanmak zorundadır. Başvurulan okulların ortaklık yapısı hakkında bilgi alınmalı, okul bizzat yönetimini üstlenen kişilerin eğitim vizyonları araştırılmalıdır.

Özellikle büyük şehirlerde, okulun öğrenciye trafikte çok zaman kaybettirmeyecek bir mesafede olması önemli bir kriterdir. Ailenin maddi durumu ile okulun eğitim-yemek-servis ve diğer masraflarını çocuğun mezuniyetine kadar karşılayıp karşılayamayacağı mutlaka değerlendirilmelidir.

Hepsinden önemlisi, öğrencinin mizacı ile okulun eğitim sisteminin uyumlu olup olmadığı sorgulanmalıdır. Örneğin sanat alanına yatkın bir çocuğun, sırf sınav başarısı yüksek diye akademik programı yoğun bir okula yönlendirilmesini çok doğru bulmuyorum.