“Avrupa’nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması”

0
1195

Cansel Turgut Yazıcı kimdir? Bize biraz kendinizden ve bu güne uzanan kariyerinizden bahseder misiniz?

Lisans eğitimimi Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde yaptım ardından da Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasaları ve Borsa Bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.

Yaklaşık 24 senedir sektörün içindeyim. Uzun yıllar boyunca yabancı gayrimenkul şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda yer aldım. Daha sonra Değerleme sektörünün Türkiye’de yasalaşması ile kariyerime bu sektörde devam ettim. 2008 senesinde EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş adı ile kendi işimi kurdum.  EVA bugün,  gayrimenkul değerleme ve danışmanlık, fizibilite çalışmaları ve pazar araştırmaları konusunda Türkiye’nin alanında en önde gelen itibarlı şirketlerinden biridir.

Eva’nın Kurucu Yönetici Ortağı ve Genel Müdürüyüm. Sermaye Piyasası Kurulu Değerleme Lisanslı ve aynı zamanda uluslararası bir mesleki unvan olan FRICS unvanım bulunuyor.Sektörün lider hamisi kurumlarından Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)’ in de Yönetim Kurulu’nda yer alıyorum. Ayrıca Lisanslı Değerleme Şirketleri’nin Derneği olan Lidebir ‘in Başkan Yardımcısıyım.Sektörü bilgilendirme amaçlı değişik kurum ve kuruluşlarda, üniversitelerde gayrimenkul, gayrimenkul değerleme ve proje değerleme üzerine çeşitli dersler veriyorum,  değişik basın yayın organlarında ve platformlarda Değerleme ve Gayrimenkul üzerine yazılar hazırlıyorum. Ayrıca son kullanıcıya gayrimenkul yatırımda yol gösterici olması için gayrimenkul sektörü ile ilgili yayınlanmış bir kitabım da bulunuyor. Bir kitap daha çıkartma hazırlığındayım.

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık ne zaman kuruldu ve bugüne kadar faaliyetleri nelerdir?

2008 sonbaharında kurulduk. Ancak 2009 Mart ayı tarihi itibari ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun Lisanslı Değerleme Şirketleri Listesine girdik. Ayrıca 2011 başında ise “Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’in 11. maddesine istinaden şirketimize BDDK tarafından bankalara değerleme hizmeti verme yetkisi verildi. Aynı sene,  ilk olarak 1868 yılında Birleşik Krallık içinde kurulmuş olan, halen dünyada 120’den fazla ülkede, 140,000’i aşkın üye sayısına sahip uluslararası bir meslek kuruluşu olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “ Regulated by RICS ” sertifikası ile tanınan şirket olduk.

Alanımızda ülkemize getirdiğimiz birçok ödülümüz var. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirliyor. Şirketimiz EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması” ödülüne ve 2016 senesinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görüldü. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması” ve “Avrupa’nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması”;  2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 senesinde ise arka arkaya tekrar tekrar “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması”  olarak seçti. Aldığımız bu ödüllerle ülkemizde alanımızda farkımızı gösterdiğimizi düşünüyorum.

Biz şirket olarak neler yapıyoruz?

EVA Gayrimenkul Değerleme,  her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir.  Alanımızda sektör raporları hazırlıyoruz. Gayrimenkul sektöründe bilgi üretimi ve analiz bizim işimiz, örneğin yıllardır İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporunu hazırlıyoruz. Bunun dışında Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporumuz var,  Öğrenci Yurtları sektörü alanınca ilk farkındalık yaratan şirketini bu konuda da her sene raporu yayınlıyoruz.

Bir gayrimenkul değerleme uzmanı hangi özelliklere sahip olmalı? Hangi konularda bilgi sahibi olmalı? Kendini nasıl geliştirmeli?

Biz aracılık yapmıyoruz. Şirketimiz gayrimenkul alım satımı haricinde gayrimenkul ile ilgili profesyonel danışmanlık hizmeti sunuyor. Bir gayrimenkulün değer takdiri, üzerinde ne geliştirilirse yatırımı en iyi verimli hızlı dönüşü sağlar, gayrimenkulün yeri ve özelliklerine göre nasıl bir imalat yapılmalı, geliştirilmeli mi beklenmeli mi. vb birçok alanda uzmanlığımıza dayalı danışmanlık hizmeti veriyoruz. İşimiz disiplinler arası bir meslek, farklı eğitim gruplarında farklı disiplinlerden uzmanların bir araya geldiği çalışma grupları ile hizmet veriyoruz. Burada işin içeriği ve hizmetin niteliği ekibi belirlememizde yardımcı oluyor. Ayrıca kadromuzun çok büyük bir bölümü Sermaye Piyasasından Değerleme Lisansı olan yetkin kişilerden oluşuyor.

Gayrimenkul değerleme ve danışmanlık hizmeti veren kişilerin mesleki deneyime sahip olmaları, doğru ve tarafsız hizmet veren profesyonel şirket kadrolarında yetişmeleri çok önemli. Ne kadar farklı gayrimenkul üzerinde çalışırlarsa kendilerini o kadar geliştirme imkânı bulurlar. Ayrıca sıkça değişen yönetmelik ve taşınmaz hukuku konusunda da kendilerini her zaman güncellemeleri şart. Gençler ve bu işi öğrenmek isteyenler için İyi bir şirkette çalışmak iyi bir senfoni orkestrasının önemli bir parçası olmak işi geliştirmek için en iyi yöntem diye düşünüyorum.

Türkiye’de zamanla hızla artan inşaat firmalarının varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yatırımcı firmalar devamlılıklarını sağlayabilmeleri için artık çok daha profesyonel olmak zorundalar, pazarda rakip sayısı çok fazla, yatırım yapacak kişiler artık çok daha bilinçli ve beklentileri çok daha yüksek. Konut sektörü ekonomik durgunluktan en yoğun etkilenen sektörlerden, konut kredi faizlerinin yükselmesi, ekonomideki belirsizliğin satışlara olumsuz yansıdığını görebiliyoruz.

Bu piyasa koşulları yatırımcı firmalar için çok rekabetçi bir ortam getiriyor. Eskisi gibi finansal kaldıraç imkânları artık yok ve daha uzun süre olmayacak. Artık elinizde olması gereken sermayenin sadece yüzde onu ile gidip proje yapamayacaksınız. Sermayesi olan için iyi bir dönem ama güçsüz oyuncular için zor bir dönem. Proje geliştireceklerin pazarı çok doğru analiz etmesi, konut tipolojisini, satış alanlarının nasıl olması gerektiğini, kullanmaları gereken malzemeyi ve maliyeti, sosyal donatıların ve projenin ihtiyaçlarını karşılayacak ticari alanların kurgusunu çok doğru yapmaları gerekiyor. Gayrimenkulde işi şansa bırakmak hiçbir zaman doğru değildi ama şimdi hiç değil.  Geliştiricilerin artık değişik ödeme modelleri ile satışa çıkmaları ve daha fazla kişiye hitap edecek birim değerde konut üretmeleri gerekiyor. Geliştiricilerin bir projenin başlangıç aşamasında doğru şekillenmesi için danışmanlık firmalarına ayıracakları bütçe, yanlış planlanmış beklentiyi karşılamayan bir projenin sonradan değiştirilmesinden çok daha az masraflı oluyor.

 

Bu artışın konut satışları üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

Türkiye’de tercih edilen yatırım enstrümanları arasında konut altından sonra ikinci sırada. Bu da sektöre olan ilgili arttırıyor.  Yatırımcı firmalar artık çok daha profesyonel olmak zorunda, pazarda rakip sayısı çok fazla, yatırım yapacak kişiler artık çok daha bilinçli ve beklentileri çok daha yüksek. Konut sektörü ekonomik kriz ortamından direkt etkilenen bir sektör, konut kredi faizlerinin yükselmesi, ekonomideki belirsizliğin satışlara olumsuz yansıdığını görebiliyoruz. Fazla firmanın olması rekabeti arttırıyor ve fiyatların yükselmesini az da olsa kontrol altında tutuyor diyebiliriz.

Gayrimenkul yatırımı doğru yapıldığında en hızlı kazancın sağlandığı yatırım araçlarından biri. Peki, doğru bir gayrimenkul yatırımı nasıl olur?

İyi bir gayrimenkul yatırımcısı olmak istiyorsanız, yatırım yapmadan önce kendinize doğru soruları sorarak işe başlamalısınız: Bu yatırım ile ilgili beklentim nedir? Bu yatırımı kendim için mi yapıyorum, çocuklarım için mi? Olanaklarım neler? Bu tür soruları sormadan yaptığınız her yatırım, tesadüflere dayanan yatırım kategorisinde değerlendirilmelidir. Sonuçta daha önce de söylediğim gibi “istekler olanaklarla sınırlı”

Konut alırken en önemli konu mülk almak isteyenin istek ve ihtiyaçlarını iyi belirlenmesinde yatmaktadır. İstekler, ihtiyaçlar ve olanaklar üçgenini optimum şekilde birleştirmek en faydalı sonucu verecektir. Bu kapsamda bir konut almayı düşündüğünüzde bu üçlüye göre yazılı bir liste yapmanızı öneririm. Yaşam stiliniz, aileniz, çocuklarınız ve çocuklarınız yaşı, tercihleriniz, ihtiyaçlarınız en önemli konulardır. Bunlara göre yaşayacağınız bölgeyi seçmeli ve alternatiflerin arasında isteklerinizi ve olanaklarınızı paralel hale getirecek ve sizi “optimum” seviyede mutlu edecek seçenekleri belirlemelisiniz. Bundan sonra araştırma yapmaya karar verdiğiniz bölge/bölgeler arasında sınırlama yapmalı ve aramaya başlamalısınız. Bizler kişisel tecrübelerimizden gördüğümüz kadarı ile ortalama 40-45 ev görmeden doğru bir konut alımının mümkün olmadığını düşünmekteyiz. Bu nedenle konut almaya karar veren kişilere bunun zor bir görev olduğunu, kararlı olmaları ama ümitsizliğe kapılmamaları gerektiğini söyleyebiliriz.

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü, aynı zamanda da kurucu ortağısınız. Bununla birlikte 2011 yılında ‘’Gayrimenkulden Para Kazanmak’’ adlı kitabınızı yayımladınız. Bize biraz kitabınızdan ve yazarlık tarafınızdan bahseder misiniz?

Son kullanıcıya gayrimenkul yatırımında yol gösterici olması için 2011 senesinde ’Gayrimenkulden Para Kazanmak’’ adlı kitabımızı yayımladım. Kitap gayrimenkulle ilgili bilinmesi gereken tanımlar, yatırım yapılmadan önce izlenmesi gereken adımları konu ile ilgili bilgisi olsun olmasın herkesin anlayacağı şekilde anlatıyor.

Kitap yayınlanmadan önce bir internet sitesinde vatandaşın gayrimenkulle ilgili aklında olan sorulara “sorun cevap verelim şeklinde” cevap vermeye çalışıyordum. Fark ettim ki aslında sorular genel olarak aynı çerçevede, insanlar benzer şeyleri merak ediyor, bu kitapta aslında bu soruların cevaplarından yola çıkarılarak yazılmış bir kitap.

Hedefleriniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız yeni projeleriniz nelerdir?

Kişisel planım olarak yeni bir kitap planım var, son kullanıcı olan gayrimenkul yatırımcısı için. Ama biraz vakit alacak henüz taslak halinde. Şirket olarak ise kendi işimizi geliştirmek için nasıl yöntemler kullanabiliriz araştırıyoruz ve yazılımlar konusunda çalışıyoruz. Markalı konut sektör raporumuzu bir internet platformuna taşımak üzerine bir ön çalışmamız var. Dijital dünyaya biraz daha yakınlaşma çabasındayız, bu konuda çalışmalarımız test aşamasında. Bir internet platformu ile ortak yola çıktık gelişmeleri göreceğiz.