Enerji Çerçevesinde Türk – Rus İlişkilerine Yeni Rota

0
560

Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek Rusya ile gelişen enerji ilişkileri hakkında; “İki ülke arasında doğalgaz alışverişi, Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santral projeleri gibi uluslararası projeler var. Daha evvel çeşitli ortamlarda Türk – Rus ilişkilerinin bir müddet sonra düzeleceğinden umutlu olduğumuzu, doğalgaz tedarikinde bir sıkıntı olmayacağını zaten dile getirmiştik. Keza Rus ekonomisinin büyük kısmı doğalgazdan elde edilen gelirle dönmektedir. Bu nedenle de çok şükür ki Türkiye’nin gaz tedarikinde bir sıkıntı yaşanmadı” dedi.

9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanının Rusya’ya yapmış olduğu ziyaretin çok önemli olduğunun altını çizen Dilek; “Zira Rusya’da –Türkiye gibi- bölgesinde çok önemli bir oyuncudur. Dış politika ile enerji konularının birbirinden ayrılamayacağını düşünürsek bu ılımlı hava enerji projelerine de yansıyacaktır. Türk Akımı projesinin hızlandırılacağı ve Akkuyu NGS projesine tekrar hız verileceği haberleri 9 Ağustos görüşmelerinin hemen ardından geldi zaten. Mesela Gazprom yaptığı açıklamada Türk Akımı için finansman arayışını hızlandırdığını açıkladı. Türkiye enerjinin doğunun batıya iletilmesinde transit ülke olma rolünü bu proje ile güçlendirecektir. Bu minvalde Türk-Rus ilişkilerinin iyileşmesi çok önemlidir” diye konuştu.

ENERJİ ALIŞVERİŞİ İKİ ÜLKENİN EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞININ TEMELİNE OTURMAKTA

Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’ne stratejik yatırım statüsü verilmesi ve Akkuyu Santrali gibi dev işbirliği projelerinin hızlandırılmasının önemine vurgu yapan Çiğdem Dilek ayrıca şunları kaydetti: “Akkuyu NGS Türkiye’nin ilk nükleer santral projesidir. Projede bazı gecikmeler olmakla birlikte taraflar bu noktadan sonra sürecin hızlandırılması noktasında karar aldılar. Bu proje Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılamada çok önemlidir Rusya açısından da büyük ve prestijli bir projedir. Dolayısıyla iki ülkenin de bu projenin hızlanması ve en kısa zamanda tamamlanması noktasında menfaati var. Türk-Rus ilişkilerinde diğer ticaret kalemleri önemlidir; turizm, inşaat, tarım… Ancak enerji alışverişi bunların ötesinde bir öneme sahiptir. Zira Rusya, özellikle Putin’in iktidara gelmesinden sonra enerjiyi politikalarının merkezine koymuş ve ekonomisini enerji ihracına dayandırmıştır. Türkiye ise doğalgaz tedarikine ihtiyacı vardır ve Türk Akımı ve Akkuyu NGS gibi projelerin hayatiyeti söz konusudur. Bu açıdan bakıldığında enerji alışverişi iki ülkenin ekonomik bağımsızlığının temeline oturmaktadır ve ilişkilerin düzelmesi ihtiyacını en çok enerji temelli projeler doğurmuştur”.