Öğretiyor muyuz, eğitiyor muyuz?

0
1382

Eğitim mi, öğretim mi? Yıllardır acaba hangisi daha önemli diye üzerine tartışılan en önemli iki konu. İlk duyduğunuzda,  eğitim ile öğretim iç içe geçmiş iki kavram gibi görünebilir sizlere. Oysa bu iki kavramın yüklendikleri anlam birbirinden oldukça farklıdır.

‘’Eğitim denince aklınıza ilk önce ne geliyor?’’ diye sorulsa eminim ki vereceğiniz cevaplar arasında okul, öğrenci, öğretmen, dersler, kitaplar,  matematik, tarih,  coğrafya ve tabi ki sınavlar ilk sıralarda yer alır., LGS,YKS,YDS…

İçinde yaşadığımız şehri şöyle bir düşünün. Okuryazarlık oranı ve üniversite eğitimi alan insanlarımızın sayısı her geçen gün çoğalırken trafik kazalarında, hak ve özgürlükleri ihlal etmede, toplumsal trajedilerde, değerlerimizi hayata geçirememekte ne yazık ki dünyada ilk sıralardayız. Sizce de bu bir çelişki değil midir?

Peki nedir eğitim?

Eğitim, bir süreçtir. Bu süreçte bireyin davranışlarında istenilen yönde değişme meydana getirilmesidir. Öğretim ise; bir kimseye, bir konuda bilgi ve beceri kazandırmaktır. İnsanın bir bilgiyi edinmesi, bilmesi sürecidir. Başka bir deyişle eğitim, öğrenilen bilgiyi davranışına aksettirme sürecidir. Bunu örneklerle açıklayacak olursak: ‘’Otobüste ayakta kalan yaşlılara yer vermeliyiz’’ bilgisini kişi, öğretim süreci sonunda öğrenir. Ancak, bu davranışı, eğitim süreci sonunda kazanır.

Eğer hastalarınız tarafından nazik ve sabırlı bir doktor olarak biliniyorsanız, doktorluğunuzu öğretim süreciniz sonucunda; nazikliğinizi ve anlayışınızı ise eğitim sürecinizin sonucunda kazanmışsınızdır. Eğitim için öyle sosyal bir kuruma gerek yoktur. Çünkü eğitim hayatın ta kendisidir. Öğretim ise bireyi hayatın çeşitli evrelerinde ihtiyaç duyabileceği bilgiye kavuşturmaktır. Öğretmek daha kolaydır. Bunun için artık günümüzde öğretimi kolaylaştıran sayısız yöntem vardır. Hele ki günümüz teknolojisi sayesinde bu yöntemleri genç nesillere aktarmak bir tuş kadar yakındır. Ancak bizim hedefimiz, sadece iyi öğretim görmüş bireylere sahip olmak değil aynı zamanda iyi eğitilmiş nesillere de sahip olmaktır.

Yani sınavlara hazırlanan çocuklarımıza ‘’Her gün 250-300 soru çözmelisin.’’ diye dikte ederken aynı zamanda onlara toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer vermesi gerektiğini de öğretebilmeliyiz. Kısacası onlara, ‘’Değerle fiyatın arasındaki fark’’ ın ne olduğunu anlatabilmeliyiz.

Unutmayınız ki geleceğimiz milli, manevi ve toplumsal değerlerini yaşayan ve yaşatan nesillerle var olacaktır.

“EĞİTİMDİR Kİ, BİR ULUSU YA ÖZGÜR, BAĞIMSIZ, ŞANLI, YÜKSEK BİR TOPLUM OLARAK YAŞATIR YA DA ESARET VE SEFALETE TERK EDER.”

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Sevgiyle kalın…