Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi Liseli Gençlerle Buluşuyor

0
546

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı tarafından yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi (TMK) kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği, meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyete dayalı kalıp yargılar konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerde farkındalık yaratılması ve mühendislik mesleğinin tanıtılmasına yönelik faaliyetler başlatıldı.

TMK Lise Programı’nın pilot uygulaması 29-30 Mayıs tarihlerinde Hatay ve İskenderun’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştiriliyor.

Daha çok kadın mühendisin karar verici poziyonlarda yer alması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi’nin faaliyetleri üniversitelerden sonra şimdi de liselerde gerçekleştiriliyor.

2015 yılında başlatılan TMK Projesi kapsamında halihazırda 27 farklı üniversitenin mühendislik fakültelerinde okuyan başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan 54 kız öğrenci birçok yönden destekleniyor. Projeye dahil olan öğrenciler burs, mentorluk, staj imkanı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliği ile ‘Sosyal Mühendislik Sertifika Programı’na ücretsiz katılım hakkı, online İngilizce dil eğitimi ve mezun olduktan sonra, ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam gibi olanaklara sahip oluyorlar.

Projenin lise programı kapsamında, öğrenci, öğretmen ve veliler için toplumsal cinsiyet eşitliği, meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyete dayalı kalıp yargılar konusunda farkındalık artırıcı ve mühendislik mesleğini tanıtmaya yönelik faaliyetlere başlandı. Öğrenci, öğretmen ve veliler için eğitimler ile rol model buluşmaları gerçekleştiriliyor. Öğrenciler için ayrıca atölye çalışmaları, oyunlar, sanal gerçeklik uygulamaları yapılıyor. Böylece liselerde eğitim gören öğrencilerin mühendislik mesleğini tanımaları ve seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatlarından haberdar olmaları, meslek seçimlerinde mühendisliği daha fazla tercihleri arasına almaları ve öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması hedefleniyor.

Bu amaçla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile 29-30 Mayıs tarihlerinde Hatay Merkez ve İskenderun’da gerçekleştirilen pilot uygulamanın, takiben tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

KALIP YARGILAR AŞILIYOR

İlk olarak Antakya Anadolu Lisesi’nde başlatılan program kapsamında öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi. Katılımcılar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve meslek seçiminde cinsiyete dayalı kalıp yargıların aşılması konusunda bilgilenirken, rol model mühendislerin kariyer öykülerini dinleme ve meslek seçimleri ile ilgili sorularını proje uzmanlarına yöneltme şansı elde etti. Öğrencilerin atölye çalışmaları kapsamında oynadıkları kule oyunu, projeye özel tasarlanan ‘Karar Senin’ kutu oyunu ve sanal gerçeklik deneyimleri renkli görüntüler ortaya çıkardı. Öğrenciler hem bilgilenip, hem de eğlendikleri bir gün geçirdiler.

MÜHENDİSLİK ‘ERKEK İŞİ’ OLMAKTAN ÇIKIYOR

TMK projesinin elde ettiği başarıdan duydukları mutluluğu dile getiren Limak Vakfı yetkilisi Başak Ülgenalp “Ağırlıklı mühendislik projeleri üstlenen grubumuzda, kadınların mühendislik alanında oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz. Ancak işe alımlarda çok az sayıda nitelikli kadın mühendis başvurusu alıyoruz. Kurumsal faaliyetlerinin yanı sıra topluma olan sorumluluk duygusu yüksek bir grup olarak, daha çok kız öğrenci mühendislik bölümlerini seçsin ve kadınlar iş dünyasında karar verici pozisyonlara gelsin diyerek Türkiye’nin Mühendis Kızları projesini oluşturduk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNDP ile birlikte üniversiteli mühendislik öğrencilerine yönelik faaliyetlerimizi başarıyla sürdürdüğümüz projede, bugün Milli Eğitim Bakanlığı stratejik ortaklığıyla liselerdeki çalışmalarımıza başladık. ” dedi.

Kadınların Türkiye’de iş gücüne daha fazla katılması gerektiğini vurgulayan Ülgenalp “Türkiye’de kadın nüfus oranı yüzde 49, fakat iş gücüne katılım oranı hala yüzde 33 civarında seyrediyor. Biz de bu projeye tam da bu sebeple başladık ve şimdi de büyüterek ilerletiyoruz. Türkiye’de bu oranları kadınlar lehine değiştirmeli, kadının ekonomik hayattaki rolünün her alanda güçlendirilmesi için çalışmalıyız.” diye devam etti.

Ülkemizde mühendisliğin halen ’erkek işi’ olarak görüldüğünü ve bu nedenle lise döneminde alınan meslek kararlarında kız öğrencilerin farklı alanlara yöneldiğine dikkat çeken UNDP Türkiye Sürdürülebilir Kapsayıcı Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu ise “Güçlü proje ortaklığımızın bu adımıyla, artık sadece mühendisliği seçmiş kız öğrencilere ulaşmakla kalmayacağız; lise öğrencilerinin de üniversite eğitiminde bu alana yönelmesinde etkili olacağız.” diye ekledi. Meslek seçimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği algısının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile kurumlara örnek teşkil edecek bir proje geliştirdiklerini belirten Rodoplu, “Bu modeli uluslararası arenada başarılı bir örnek uygulama olarak paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” diye belirtti.